Izdelava maket, 3D tisk

Izdelava maket - 3D tisk

Izdelava maket

Strokovna izdelava realističnih maket s pomočjo 3D tiska in drugih tehnik je naša posebnost. Izdelujemo različne vrste maket: arhitekturne makete, urbanistične in predstavitvene makete, muzejske makete in druge. Vsem je skupno, da so izdelane skrbno, natančno in kakovostno.

Galerija projektov

Pošljite povpraševanje

Prednosti maket izpod rok 3DTovarne

Naš cilj za vsako izdelavo makete je, da se čim bolj približamo realistični podobi izbranega objekta ali modela. Pri izdelavi maket kombiniramo 3D tisk in druge tehnike ter materiale. Uporabljamo različne tipe in barve plastičnih polimerov, da dosežemo realističen končni učinek predstavitvene makete.

 • Izjemno realistične makete.
 • Izdelane iz različnih materialov.
 • Najboljša možna predstavitev izbranega modela v miniaturni obliki.
 • Kombinacija 3D tiska z drugimi tehnikami: digitalni tisk, graviranje, poliranje, barvanje, lakiranje

Tipi maket in razmerja

Izdelujemo različne vrste maket. Najpogostejše so makete, ki ponazarjajo zgradbo ali njen določen del. Poznamo tudi večje makete, ki lahko predstavljajo celostno mesto v manjšem merilu, ali predstavitvene makete, ki predstavljajo neki postopek.

Tipi maket, ki jih lahko naročite pri 3DTovarni so:

 • Arhitekturne makete
 • Urbanistične makete
 • Predstavitvene makete
 • Muzejske makete

Glede na to, da gre pri maketah za izdelavo pomanjšanega modela, je pomembno, da določimo njeno razmerje. Najpogostejša razmerja pri izdelavi maket so:

 • 1:32
 • 1:48
 • 1:72
 • 1:144
 • 1:700

Izbira razmerja je odvisna predvsem od velikosti načrtovanega objekta – na primer ali gre le za enostanovanjsko hišo, ali celoten mestni park. Če niste prepričani, kakšno razmerje makete želite, nas kontaktirajte.

Pošljite povpraševanje

Realistične makete – nadgradnja in avtomatizacija

Vsem maketam je skupno, da predstavljajo obravnavani objekt v pomanjšanem merilu. Nekatere makete so bolj preproste, druge zahtevajo veliko več pozornosti, da dosežemo realističen učinek. Posebnost 3D tovarne je izdelava realističnih maket, kjer naredimo vse, kar lahko, da je končana maketa realistična miniaturna kopija obravnavanega objekta:

 • Ureditev okolice objekta – maketo izpopolnimo z dodajanjem rastlinstva (trava, različne vrste dreves in grmovnic, rože…)
 • Integracija LED sijalk – uravnavanje svetlobe, posnemanje sončne svetlobe ali nočne krajine
 • Avtomatizacija svetlobnih učinkov – prižiganje in ugašanje luči v miniaturnem objektu, menjava ambienta v prostoru makete
 • Vgradnja mikrokrmilnikov – uporabnik lahko upravlja s predstavitveno maketo (uravnavanje svetlobe, zvoka ipd.)
 • Nadgradnja makete z zvočnimi učinki – vgradnja miniaturnih zvočnikov za predvajanje glasbe ali kakršnih koli zvočnih učinkov (ambientalni zvoki, zvok ulice, narave, pogovora …)

3D tisk maket: hitro in ceneje

V primerjavi z ročno izdelavo maket je ključna prednost 3D tiska natančnost. Pri ročni izdelavi je vsak element potrebno pripraviti ročno, kar je pogosto zamudno in lahko vodi do večjega števila napak. Makete, ki so izdelane s 3D tiskom, so ponavadi končane veliko hitreje, saj so njeni elementi preprosto natisnjeni v pravilnih velikostih in razmerjih.

Izdelava maket s 3D printom tudi nudi več prostora za testiranje in prilagajanje. Že v fazi prototipiranja oziroma predpriprave lahko računalniški 3D model prilagajamo in testiramo različne postavitve, barve in oblike. Posledično so makete izdelane s 3D tiskom pogosto cenejše kot ročno izdelane.

Pošljite povpraševanje

Pogosta vprašanja in odgovori


Kaj potrebujem za izdelavo makete s 3D tiskom?

Pred naročilom izdelave makete potrebujete načrt objekta ali njegov 3D model. Če 3D modela nimate, ne skrbite, v 3DTovarni vam lahko izdelamo 3D model.

Koliko časa traja izdelava makete?

Čas izdelave makete je odvisen, ali že imate 3D model, ki je pripravljen za 3D tisk ali ne. Če je potrebno 3D model šele izdelati, potem celoten proces izdelave makete traja malce dlje.

Odvisno je tudi od kakovosti in popolnosti podatkov objekta, katerega maketo je treba izdelati. Svetujemo vam, da stopite v stik z nami in podali vam bomo okvirno časovnico izdelave makete.

Koliko stane izdelava makete s 3D tiskom?

Cena izdelave makete s 3D tiskom je v prvi meri odvisna od njene velikosti, uporabljenih materialov in ali vključuje nadstandardne elemente (npr. mikrokrmilnik). Svetujemo vam, da zberete čim več informacij o objektu, katerega maketo potrebujete in nam pošljete povpraševanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

© Vse pravice pridržane - Trnel d.o.o.